Vinska cesta

Vinske ceste kroz Slavoniju i Baranju: đakovačka, baranjska, erdutska, našička

Upravo tu u plodnoj ravnici gdje se uzgaja vinova loza tisućljećima, a poznato je da to traje od Rimljana, postoji i opstoji Vinska cesta; niz podrumara i vinara koji se natječu čija je kapljica plemenitija, zdravija i krepkija. Koliko se tu značenje daje lozi osjeća se stalno, a posebice je svečano na Dan sv. Vinka u drugoj polovici siječnja...

Baranjska vinska cesta
Hrvatski dio Baranje, koji je izrazito ravničarski kraj, na sjeveru nadvisuje brdo "Banska kosa", koja je idealna za gajenje vinove loze. S tim dobrim uvjetima vjerojatno je povezano i ime "Baranja", jer na mađarskom boranya znači vinska majka. Te idealne uvjete za gajenje vinove loze i dobivanje odličnih vina prepoznali su i Rimljani koji su još prije 2000 godina brdo Banovu kosu prozvalo "Mons aureus" ili zlatno brdo.

Baranjsko brdo jedno je od najkvalitetnijih hrvatskih vinogorja. Klimatski uvjeti u s godišnjim prosjekom padalina od 686 mm, povoljne su za uzgoj vinove loze, dok godišnja temperaturna suma u vegetacijskom razdoblju iznosi 3.479 stupnjeva, a jeseni su toplije od proljeća.

PROGRAM - tragom Baranjskih gatora
Od desetak, pa do nekoliko stotina metara ukopani u zemlju ovi podrumi su jedinstveni i čuvaju kvalitetu i opstojnost najbiranijih sorti vina...

Za manje i veće grupe organiziramo poludnevni izlet u Baranju s obilaskom tradicionalnih vinskih podruma – gatora. Polazak je autobusom iz Osijeka ili druge lokacije u regiji. Vožnja prema Baranji. Obilazak 2-3 vinska podruma uz degustaciju probranih i najboljih sorti svakog vinogradara. Po degustaciji ručak ili večera (slavonsko-baranjske delicije) u jednom od podruma uz tradicionalnu glazbu (tamburaši ili ciganska glazba).

Cijena: ovisi o programu i broju osoba

Kontaktirajte nas

Turistička agencija Cetratour
Ivana Gundulića 61a, 31000 Osijek
OIB: 38461831469
Email: info@cetratour.hr
Facebook: www.facebook.com/Agencija.Cetratour
Telefon: +385 (0)31/372 920
Fax: +385 (0)31/372 855

Korisni linkovi

Turistička zajednica
Turistička zajednica grada Osijeka

Kopački rit
Nacionalni park Kopački Rit

Osijek-Online.com
Informativni internet portal grada Osijeka

Facebook