Grad Osijek

Osijek se prvi puta spominje  kao Eszek 1196. godine u ispravi hrvatsko-ugarskoga kralja Emerika. Prvi tragovi nastanjivanja ovog područja sežu u kameno doba, a krajem 4.stoljeća prije Krista na ovom su području živjeli Kelti, da bi  Rimljani sagradili veliki antički grad imenom Mursa. Rimsku Mursu uništili su Huni, no Osijek je poput feniksa. U sedmom stoljeću naseljavaju ga Slaveni, a u srednjem vijeku postaje razvijeno trgovačko, obrtničko, prometno, upravno, vlastelinsko i kulturno središte Slavonije.

Za vrijeme turske vladavine sagrađen je most preko Drave, nazvan Sulejmanovim mostom, koji je u  to doba, 1566. godine smatran osmim svjetskim čudom. Nakon odlaska Turaka mijenja se orijentalni karakter grada i u Osijek se vraća srednjoeuropski duh. Od 1527. godine Hrvatska i Ugarska prihvatile su novog kralja, kuću Habsburg te se od tada pa sve do 1918. godine, Osijek nalazi u zajednici Austrijske Monarhije. Dolaskom Austrijanaca, tri dotada razjedinjene gradske općine, Gornji grad, Donji grad i Tvrđa, 2. prosinca 1786. godine postaju jedna cjelina. Taj se datum slavi kao Dan grada Osijeka.

Ujedinjenjem su postavljeni temelji za proglašenje Osijeka slobodnim i kraljevskim gradom što se zbilo 28. kolovoza 1809. godine. U 18. i 19. stoljeću Osijek postaje multietnički grad, poslije Zagreba najrazvijeniji grad Hrvatske. Slom Kraljevine Jugoslavije, uspostava Nezavisne Države Hrvatske i početak Drugog svjetskog rata donose strah, neizvjesnost i teška razaranja grada. Nove je i duboke rane gradu nanijela agresija početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Nakon Domovinskog rata grad se dugotrajno obnavlja i na putu je uspostavljanja nove etape u svom životu. Tome će zasigurno doprinijeti međunarodna prometnica, koridor 5C koja će povezati Osijek sa sjevernom i srednjom Europom preko Bosne i Hercegovine s Jadranom.

Osijek, kao administrativno i kulturno središte osječko-baranjske županije zasigurno niti jednog posjetitelja neće ostaviti ravnodušnim. Vrijedne povijesne lokacije, lijepo očuvani parkovi, prekrasno barokno kazalište među najstarijim u Hrvatskoj i bogata gastronomska ponuda samo su dio turističke ponude našeg grada. Nikako ne smijete izostaviti naš dragulj, povijesnu Tvrđu i u šetnji vratiti se u daleku prošlost.

Preporučujemo da nas kontaktirate, kako bi Vam naši turistički vodiči pomogli u što zanimljivijem i kvalitetnijem razgledu.

Kontaktirajte nas

Turistička agencija Cetratour
Ivana Gundulića 61a, 31000 Osijek
OIB: 38461831469
Email: info@cetratour.hr
Facebook: www.facebook.com/Agencija.Cetratour
Telefon: +385 (0)31/372 920
Fax: +385 (0)31/372 855

Korisni linkovi

Turistička zajednica
Turistička zajednica grada Osijeka

Kopački rit
Nacionalni park Kopački Rit

Osijek-Online.com
Informativni internet portal grada Osijeka

Facebook